Aizanoi Antik Kenti Gezi Rehberi: Aizanoi Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan, tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanan ve Roma döneminin en önemli antik kentlerinden biri olan Aizanoi, Kütahya’nın merkezine 50 km uzaklıkta bulunuyor. Aizanoi şehrinin, antik kaynaklarda Frigyalılar’ın öncüsü olarak geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas’ın birleşmesinden ortaya çıktığı düşünülüyor.
Aizanoi, Helenistik Dönem’de değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken, M.Ö. 133’de Roma egemenliğine girmiş. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve döneminin en ünlü şehirlerinden biri olmuş.
Antik kentin içinde tapınak, tiyatro, köprü, sütunlu cadde, hamam, su kanalları, agora gibi yapılar yer alıyor ve bu yapılar günümüze kadar büyük ölçüde korunmuş.
Hadi gelin, Aizanoi Antik Kenti’ni birlikte keşfedelim!
İÇERİK
GEZMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE
Aizanoi Antik Kenti Gezisi İçin Hap Bilgiler
- Aizanoi Antik Kenti’ni yılın her mevsiminde ziyaret edebilirsiniz. Ancak geniş bir alana yayıldığı için yazın gezmek zor olabiliyor. Bu nedenle ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmenizi, eğer yazın gidecekseniz sabah saatlerinde veya akşamüstü gezmenizi öneriyoruz.
- Antik kente özel aracınızla gidebileceğiniz gibi, Çavdarhisar, Emet veya Gediz ilçelerine giden otobüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Otopark sıkıntısı yok.
- Giriş ücretli ancak Müzekart sahipleri yılda 2 kez olmak şartıyla ücretsiz gezebiliyor. Müzekart’ınız yoksa giriş ücreti oldukça uygun.
- Kentin gezip görülmesi gereken yerleri için ortalama 2-3 saat ayrılması gerekiyor.
- İçeride yürümek zorlayıcı olabileceği için yanınıza bol su ve içecek alabilirsiniz.
- Çavdarhisar Belediyesi, antik kentin hemen yanına ziyaretçileri büyük ölçüde rahatlatan bir ziyaretçi karşılama alanı yapmış. Bu alanda cafe, tuvalet, hediyelik eşya satan dükkânlar ve bilet satış noktası mevcut.
EN POPÜLER YERLER
1. Zeus Tapınağı
Antik kente girer girmez devasa boyutlarıyla ve tüm ihtişamıyla sizi karşılayacak olan Zeus Tapınağı, dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biri. Tapınağın Frig Tanrıçası Meter Steunene’ye adanmış olan yer altı cellasına inen ve çatıya ulaşan bir merdiveni bulunuyor. Dört sütunlu avlusu ve agorasıyla M.S. 117-138 yılları arasında yapılmış tapınağın ön duvarlarında İmparotor Hadrianus’u ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius’u öven yazıtlar yer alıyor.
Tapınağın alt katında tonozlu bodrum olarak adlandırılan ve bugün gladyatör mezar taşlarından, Frig mezar taşlarına kadar çeşitli kalıntıların sergilendiği bir galeri bulunuyor.
2. Kybele Büstü
Aizanoi‘un Meter Steunene adıyla tapınılan Anadolu’nun Tanrıça Kybele’sinin kült yeri olduğu düşünülüyor. Tapınağın kuzeybatı alınlığında bir kadın büstünün bulunması, tapınağın yalnız tanrıların babası Zeus’a değil, aynı zamanda Tanrıça Kybele’ye de adanmış olduğu inancını yaygın hale getirmiştir.
3. Antik Tiyatro ve Stadyum
Aizanoi Antik Kent alanında 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 15 bin kişilik stadyum bulunuyor. Bu yapıların önemi oldukça büyük. Çünkü tiyatro ve stadyum tek sahne ile birbirine bağlanmış. Yani burada sergilenen oyunlarda ve müsabakalarda göstericiler aynı ortak sahneyi kullanıyormuş. Sahne ve tiyatronun bazı basamakları günümüze büyük ölçüde korunarak gelebilmiş.
4. Hamam ve Palaestra
Hamam ve Palaestra tapınağın hemen karşısında bulunuyor. Bu yapıların M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Hamamın içinde soğukluk ve sıcaklık odaları var ve su ısıtma kanallarının kalıntıları bugün görülebiliyor. Palaestra, Roma hamamlarında gelenlerin spor yapabilmesi için ayrılmış büyük avludur. Aizanoi’da da Palaestra hamama bitişik olarak yapılmış ve burada çeşitli sporlar yapılıyormuş.
5. Macellum (Ticaret Borsası)
M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Macellum, Roma döneminde taze et ve balığın satıldığı, dünyanın en eski ticaret borsasıdır. Macellum, yuvarlık bir yapıdır. M.S. 4. yüzyılda İmparator Diocletianus’un enflasyon ile mücadele için çıkardığı tavan fiyat uygulaması ve kararnamesi bu yuvarlak yapının bloklarının dış tarafına yazılmıştır. Burada her şeyin bir fiyatı vardır. Örneğin, 16-40 yaşları arasındaki sağlıklı bir erkek köle 30000 dinari, eşek 15000 dinari, at 90000 dinaridir. Borsa uygulaması ile o dönemde bu fiyatlardan daha pahalıya bir ürün satılması yasaklanmıştır.
6. Sütunlu Cadde
Macellum ile aynı yerde ve köyün içinde yer alan Sütunlu Cadde, Aizanoi Antik Kenti’nin ana caddesi olarak biliniyor. Bu yol aslında bir tören yolu. Özellikle savaş dönüşü, Roma askerleri halkı burada savaş ganimetleri ile selamlıyormuş ve burada görkemli geçiş törenleri düzenleniyormuş. Yolun bir kısmı sütunlar ile kaplı ve bir kısmı ise yürüyüş yolu olarak yapılmış. Sütunların büyük bir kısmı günümüzde oldukça iyi durumda.
7. Penkalas Köprüsü
Aizanoi, eski adı Penkalas olan Kocaçay üzerine kurulduğundan dolayı, ulaşım o dönemde beş tane köprü ile sağlanıyormuş. Ancak günümüze bu köprülerden iki tanesi gelebilmiş. Penkalas Köprüsü ise günümüze ulaşan köprülerden en iyi durumda olanı. M.S. 2. yüzyılda yapılan köprü, Kütahya’ya giden Roma yoluna direkt geçiş sağlaması dolayısıyla o dönemde en önemli geçiş noktası olarak görülüyormuş.
Kocaçay’da yüzen ördekler, misafirperver köy halkı ve yemyeşil doğası ile, köprünün bulunduğu köy inanılmaz şirin bir yer. Binlerce yıl önce Romalıların yürüdüğü bu köprüde yürürken kendinizi tarihte bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Bu arada köprüde gayet fotojenik fotoğraflar çekeceğinize garanti veriyoruz. 🙂
KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
Bu bölümde Aizanoi Antik Kenti’nde gezilecek yerlerin konumlarını paylaşıyoruz. Google Maps® konum listesini kendi hesabınıza buradan ekleyebilir, özelleştirdiğimiz harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Biz kendi gezdiğimiz sıraya göre bir rota oluşturduk. Bu rotayı kullanarak zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Haritada gezinmek için harita penceresine tıklayınız.
Konumlara ve mobil cihazdan kolay erişim için hazırlamış olduğumuz linklere, cihazınızda sahip olduğunuz uygulamaya göre aşağıdaki ikonlar üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. (Google Maps®, Yandex.Maps®, Apple Maps® ve Yandex.Navigator®)
GEZİLECEK YERLER
Ülkemiz için en önemli değerlerden biri olan Aizanoi Antik Kenti’ni bizim gözümüzden anlatmaya çalıştık.
Herkese Aizanoi’de keyifli bir gezi dileriz.
Sevgiler!
Emeğinize sağlık. Çok açıklayıcı olmuş.
Teşekkür ederiz. Görüşleriniz bizim için çok önemli. Daha fazla paylaşım için bizi instagramdan da takip edebilirsiniz 🙂