Efes Antik Kenti Gezi Rehberi: Efes Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler
İzmir’in Selçuk İlçesi’nde bulunan, tarihi M.Ö. 8600 yıllarına dayanan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Efes, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu’nun en verimli topraklarından birine sahip olması, ticaret yollarının buradan geçmesi ve dünyanın doğusu ile batısını birbirine bağlayan bir limana sahip olması, Efes Antik Kenti’nin tarih boyunca dünyanın önemli bölgelerinden biri olmasını sağlamıştır. Altın çağını ise M.Ö. 129’da Roma İmparatorluğu’na bağlandıktan sonra görmüş ve 200.000 kişiyi aşan nüfusu ile çağının en büyük metropollerinden birine dönüşmüştür.
Antik kentin içinde şehir kapıları, anıtsal yapılar, hamam, ders ve imparatorluk salonları, umumi tuvaletler, çeşmeler, ticaret ve alışverişin yürütüldüğü alanlar ile şehrin üst sınıf kişilerine ait evler yer alıyor ve bu yapılar günümüze kadar büyük ölçüde korunmuş.
Selçuk’ta gezilecek diğer yerler için Selçuk – Şirince yazımızı okuyabilirsiniz.
Hadi gelin, Efes Antik Kenti’ni birlikte keşfedelim!
İÇERİK
GEZMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE
Efes Antik Kenti Gezisi İçin Hap Bilgiler
- Efes Antik Kenti’ni yılın her mevsiminde ziyaret edebilirsiniz. Ancak çok geniş bir alana yayıldığı için yazın gezmek çok zor olabiliyor. Bu nedenle ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmenizi öneriyoruz.
- Giriş ücretli ancak Müzekart sahipleri yılda 2 kez olmak şartıyla ücretsiz gezebiliyor. Müzekart’ınız yoksa girişte hemen alabileceğiniz bir Müzekart satış noktası mevcut. Biz kesinlikle Müzekart ile gezmenizi öneriyoruz çünkü giriş ücreti neredeyse 1 yıllık Müzekart ücretinden pahalı. Bu arada Müzekart, antik kent içinde yer alan Yamaç Evler’de geçmiyor.
- Otopark imkânı var fakat ücretli.
- Antik kente gittiğinizde kapıda etrafınız bir anda sizi içeride faytonla gezdirmek isteyen veya belli bir ücret karşılığında rehberlik etmek isteyen insanlarla dolacak. Evet bu onların işi ve bir yerde para kazanmak için yapıyorlar ama bize göre bu durum bu büyülü atmosferin ruhuna yakışır bir şey değil. Onlara aldanıp da paranızdan olmayın, dilediğiniz gibi özgürce gezin.
- Antik kentin bulunduğu alan çok geniş olduğu için alt giriş kapısına aracınızı park ettikten sonra üst giriş kapısına taksi ile çıkabilir, böylece antik kenti gezip bitirdikten sonra tekrar geri yürümek zorunda kalmazsınız. Hem böyle yaptığınızda Efes’in yıldızı Celsus Kütüphanesi alt giriş kapısına yakın olduğu ve en sonda onu göreceğiniz için gezi boyunca heyecanınız daha yüksek oluyor. Sanırız İzmir gezimizde yaptığımız en mantıklı şey antik kentin diğer kapısına taksiyle gitmekti. 🙂
- Efes Antik Kenti’ni şöyle detaylıca gezip görmek ve incelemek için ortalama 3 saat ayırmanızı öneriyoruz.
- İçeride yürümek zorlayıcı olabileceği için yanınıza bol su ve içecek alabilirsiniz.
EN POPÜLER YERLER
1. Celsus Kütüphanesi
Efes Antik Kenti deyince herkesin gözünde canlanan bir resim vardır. İşte o resim Celsus Kütüphanesi. Celsus Kütüphanesi, antik kentin en görkemli ve bugüne dek en iyi korunmuş yapısı. Kütüphane, M.S. 135 yılında Efes valisi Tiberius Julius Celsus Polemaeanus onuruna oğlu tarafından yaptırılmıştır. Döneminin en büyük üç kütüphanesinden biri olan Celsus Kütüphanesi’nin 14 bin kadar kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Günümüzde insanların önünde fotoğraf çekilmek için adeta yarıştığı kütüphane kalıntıları, Efes Antik Kenti’nin açık ara yıldızı.
2. Hadrianus Tapınağı
Roma İmparatoru Hadrianus adına M.S. 117-138 tarihleri arasında yaptırılan tapınak, antik kentin en görkemli yapılarından bir diğeri. Tapınağın önünde Efes Antik Kenti’nin kuruluş hikayesi kabartmalarla anlatılmıştır. M.S. 300 yıllarında buraya İmparatorlar Diokletianus, Constantius, Maksimianus ve I. Theodosius’un heykelleri dikilmiş, bunların yazıtlı kaideleri günümüze ulaşmıştır.
3. Antik Tiyatro
20 bini aşan seyirci kapasitesi ile antik dönemin en büyük açık hava tiyatrolarından biri olan Antik Tiyatro’nun sahnesi günümüze ulaşamasa da, oturma alanları oldukça iyi durumda ve kesinlikle görülmeye değer.
4. Trajan Çeşmesi
Trajan Çeşmesi, M.S. 102-114 yılları arasında, Roma İmparatoru Traianus adına yaptırılmıştır. Trajan Çeşmesi’nde yer alan heykeller bugün Efes Arkeoloji Müzesi‘nin Çeşme Kalıntıları bölümünde sergilenmektedir.
5. Liman Caddesi
Antik kentin en uzun caddesi olduğu düşünülen Liman Caddesi, o dönemde kralların karşılandığı, dini törenlerin yapıldığı bir cadde. Caddenin her iki yanında bulunan görkemli sütunlar günümüze gayet iyi bir şekilde korunarak gelmiş.
6. Yamaç Evler
Efesli zenginlerin yaşadığı lüks evler Yamaç Evler olarak adlandırılıyor. Bu evleri gezerken adeta zaman yolculuğuna çıkacaksınız. Evler çok iyi korunmuş ve tüm odaları net bir şekilde görülebiliyor. Dönemin seçkinleri için inşa edilmiş olan bu evlerin yapımında öyle gösterişli mozaikler kullanılmış ki, mozaikler bugün bile çok iyi durumda. Bu arada Yamaç Evler’de Müzekart geçmiyor, giriş için ayrıca bir ücret ödemek durumundasınız.
7. Aşk Evi
Aşk Evi için o dönemin genelevi diyebiliriz. Aşk Evi’ne şehirdeki birçok yapıdan gizli geçitlerle yeraltı bağlantılarının olduğu düşünülüyor. Aşk Evi’nin girişinde bulunan ve orada çalışan bir seks işçisine ait olduğu düşünülen ayak izi kesinlikle görülmeye değer.
8. Agora
Agoralar, antik çağlarda ticari, sosyal, siyasi, dini ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlerdi. Efes’te Celsus Kütüphanesi’nin hemen yanında bulunan agora da kentin en önemli ticaret ve kültür merkezi konumunda.
9. Odeon
Yapısı tiyatroya benzeyen ancak amfitiyatro kadar büyük olmayan Odeon, yönetime dâhil olan soyluların toplandığı ve meclis gündemini görüştüğü bir alan.
10. Latrina
Umumi tuvalet olarak adlandırılan latrinalar, Roma döneminde insanların yan yana tuvalet yaptığı, tuvalet yaparken de konuşup sosyalleşebildiği ilginç alanlardır. Efes’teki Latrina da dünyanın en iyi korunmuş umumi tuvaletlerinden biri. Kanalizasyon yapımı konusunda adeta bir dünya markası olan Roma İmparatorluğu, tuvaletlerin altından geçen kanalizasyonu, tuvaletin hemen arkasında bulunan hamam suyuna bağlayarak kötü koku oluşmasını engellemiş. Latrina bu ilginç özelliği ile Efes Antik Kenti’nde mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri.
GEZİP BİTİRDİKTEN SONRA
Efes Arkeoloji Müzesi
Efes Antik Kenti’ni gezdikten sonra kalıntılar arasından çıkan değerli eşya, günlük eşyalar ve heykellerin sergilendiği Efes Arkeoloji Müzesi’ni gezebilirsiniz. Müzeyi Müzekart ile ücretsiz gezebilirsiniz.
Müzede sergilenen eserlerin bulunduğu kısımlar Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Sikke ve Hazine Bölümü, Mezar Buluntuları Salonu, Efes Artemis’i Salonu, İmparator Kültleri Salonu olarak düzenlenmiştir.
İki büyük Artemis Heykeli, Eros Başı, Yunuslu Eros Heykelciği, Sokrates Başı, Efes Arkeoloji Müzesi‘nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazılarıdır. Müzede yaklaşık 64 bin eser bulunuyor ve bu sayı her yıl sürdürülen arkeolojik kazılar sonucu ile artmaya devam ediyor.
Efes ve yakın çevresinde bulunan Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu müze, insanı hayrete düşürüyor. Özellikle binlerce yıl önce kadınların kullandığı takı ve parfüm şişelerine inanamamıştık. 🙂
KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
Bu bölümde Efes Antik Kenti’nde gezilecek yerlerin konumlarını paylaşıyoruz. Google Maps® konum listesini kendi hesabınıza buradan ekleyebilir, özelleştirdiğimiz harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Biz kendi gezdiğimiz sıraya göre bir rota oluşturduk. Bu rotayı kullanarak zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Haritada gezinmek için harita penceresine tıklayınız.
Konumlara ve mobil cihazdan kolay erişim için hazırlamış olduğumuz linklere, cihazınızda sahip olduğunuz uygulamaya göre aşağıdaki ikonlar üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. (Google Maps®, Yandex.Maps®, Apple Maps® ve Yandex.Navigator®)
GEZİLECEK YERLER
Ülkemiz için en önemli değerlerden biri olan Efes Antik Kenti’ni bizim gözümüzden anlatmaya çalıştık.
Herkese Efes’te keyifli bir gezi dileriz.
Sevgiler!