İzmir Gezi Rehberi: İzmir’in Merkezinde Gezilecek Yerler, Mekânlar ve Yeme-İçme Önerileri
Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir, hepsi birbirinden güzel 30 ilçeye sahip. Doğusunda Manisa, kuzeyinde Balıkesir, güneyinde Aydın, batısında Ege denizi ile komşu olan İzmir, aynı zamanda 8.500 yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirlerinden biri. Şehri şöyle bir baştan uca, doya doya gezmek için en az 1 ay gerekiyor ancak biz biraz hızlandırılmış bir rota ile şehrin en önemli ve görülmesi gereken yerlerini 1 hafta gibi bir sürede gezmeyi başardık. İzmir’in hem merkezinde, hem de ilçe ve beldelerinde görülmesi gereken çok fazla yer olduğu için gezi rehberimizi merkez ve ilçeler olarak ayırdık. Tarihi, sahilleri, plajları, kasabaları, sokakları ve yemekleri ile anlata anlata bitiremeyeceğimiz bu güzel şehri hadi gelin birlikte keşfedelim!
İÇERİK
- KONAKLAMA ÖNERİMİZ
- EN POPÜLER YERLER
- EN POPÜLER MEKÂNLAR VE YEME-İÇME ÖNERİLERİ
- KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
KONAKLAMA ÖNERİMİZ / PİANO HOTEL
Biz gittiğimiz şehirlerde sürekli otel değiştirmektense, kaldığımız oteli evimiz gibi benimser, şehirden ayrılana kadar da başka yerde konaklamayız. Tabi bunun için gitmeden önce detaylı bir araştırma yaparak her anlamda en uygun oteli seçmek çok önemli. 1 haftalık İzmir gezimiz öncesinde de uzun bir araştırma sonucunda Konak ilçesinde bulunan Piano Hotel’i bulduk. Piano Hotel, Alsancak, Kordon, Basmane gibi görülmesi gereken çoğu yere yürüme mesafesinde, çok merkezi konumda olan bir hotel. Özel aracımız olduğu için ilçelerde gezilecek yerlere ise araba ile günübirlik geziler yaptık. Bu sayede İzmir gezimiz boyunca hep aynı yerde konaklayarak görülecek her yeri görmüş olduk.
İzmir’e Covid-19 zamanında gittiğimizden, temizlik bizim için ekstra önemliydi. Piano Hotel bu anlamda beklentimizi fazlasıyla karşıladı. Kahvaltısı çok tatmin ediciydi. Kahvaltılık börek, kek, pasta gibi yiyecekleri kendi mutfaklarında hazırlıyorlar. Çalışanlar otopark konusunda çok yardımcı oldular. Tüm bu güzel detaylara rağmen fiyatı ise çok uygun. İzmir’e gittiğinizde tercih edebileceğiniz bu şirin hotelin web sayfasına http://pianohotel.com.tr/ den ulaşabilirsiniz.
EN POPÜLER YERLER
1. İzmir Saat Kulesi
Konak Meydanı’nda bulunan tarihî saat kulesi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901’de inşa edilmiştir ve İzmir denince akla ilk gelen simge yapılardan biridir. 25 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olarak inşa edilen kule, Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik görünüşlü ve en zarif kule olarak kabul ediliyor. Tam bir buluşma ve fotoğraf çektirme noktası olan bu kule, İzmir’e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.
2. Kordon
İzmir’in en popüler aktivite ve dinlenme noktası olan Kordon Boyu, Alsancak’ın kıyısında yer alıyor ve İzmir Limanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki kıyı şeridini kapsıyor. Bisiklet süren, yürüyüş yapan, gitar çalan, çocuğunu veya köpeğini gezdiren, piknik yapan veya arkadaşlarıyla buluşan herkese ev sahibi olan Kordon’da, aynı zamanda pek çok cafe, restoran, bar ve mağaza da bulunuyor. Ama bizim kalbimizi hepsinden çok Kordon boyunca sefer yapan yeşil renkli, tek vagonlu, tatlı mı tatlı nostaljik tramvay çalmıştı. 🙂 Bu uzun sahil şeridini yürüyerek bitiremem derseniz tramvayla küçük bir gezinti de yapabilirsiniz. Bir yandan kahvenizi alıp yemyeşil çimlerde dinlenirken bir yandan da masmavi deniz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz Kordon’a gitmeden İzmir’i gezdim demeyin. 🙂
3. Agora Ören Yeri ve Smyrna Antik Kenti
Smyrna Agorası ve Antik Kenti, şehrin merkezinde, Kemeraltı Çarşısı’nın karşısında yer almaktadır. M.Ö. 4. yüzyılda Helenistik Dönemde kurulduğu düşünülen Agora, 1932’deki kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmış. Agoralar, antik çağlarda ticari, sosyal, siyasi, dini ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği yerlerdi. Smyrna Agorası da o dönemlerde yapılan İyon agoraları içinde en büyük olan agoradır. İçerisinde Tanrıça Vesta kabartması, Zeus sunağı kabartmaları, Hermes, Eros, Herakles ve Dionysos heykelleri gibi pek çok tarihi eser bulunan Agora Ören Yeri ve Smyrna Antik Kenti, İzmir’in tam merkezinde tarihi bir yolculuğa çıkabileceğiniz büyülü bir destinasyon.
4. Tarihi Asansör
Aralarında 155 basamaklı bir merdiven olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi’nin ulaşımını kolaylaştırmak için 1907 yılında Musevi iş adamı Nesim Levi (Bayraklıoğlu) tarafından yaptırılan asansör, günümüzde tarihi öneminden çok turistik önemiyle dikkat çekiyor. Dario Moreno Sokağı’nda bulunan asansörün tepesinde ahşap bir balkon var. Asansörle yukarı çıkarak buradaki balkondan İzmir manzarasını, özellikle de gün batımını izleyebilir veya asansörün içinde yer alan cafe ve restoranda dinlenebilirsiniz. Biz gittiğimizde asansörün önünde uzun bir kuyruk vardı ve Covid-19 nedeniyle kalabalığın içine girmek içimize sinmediği için 155 basamağın hepsini tırmandık. 🙂 Tepeye çıktığımızda gördüğümüz manzara ise mükemmeldi ve tüm o yorgunluğa değdi. Şehrin muazzam deniz manzarasını seyretmek ve tarihi atmosfere tanıklık etmek için Tarihi Asansör’ü İzmir gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz!
5. Dario Moreno Sokağı
Konak ilçesinde, Mithatpaşa Caddesi’nin girişinde bulunan Dario Moreno Sokağı, sizi İtalya’nın arnavut kaldırımlı sokaklarında hissettirecek, tatlı mı tatlı, sanat ve estetik kokan bir sokak. Dario Moreno veya tam adıyla David Arugete Moreno, İzmir’de yaşamış İtalyan-Yahudi bir müzisyen ve tiyatro oyuncusu. Sokak, adını 1921’de doğan ve İzmir’in yerel sanatçılarından biri olan Dario Moreno’dan almış. Tarihi Asansör’ün de bulunduğu sokak, şirin Rum evleri, cafe ve barları, hediyelik eşya satan dükkânları ile küçük fakat çok keyifli bir sokak. Tarihi Asansör’ü gördükten sonra burada bulunan cafelerden birinde mola verebilir, sanatın küçük bir sokağı bile nasıl güzelleştirdiğine şaşırabilirsiniz. 🙂
6. Pasaport İskelesi
Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında yer alan ve gün batımının en iyi şekilde seyredilebildiği noktalardan biri olan Pasaport İskelesi, 1867-1886 yılları arasında inşa edilmiştir ve o dönemde Osmanlı İmparatorluğu pasaport bürosu olarak kullanılmıştır. Bu nedenle günümüzdeki “pasaport” adı da o zamandan kalmadır. Şehrin önemli ulaşım noktalarından biri olması dışında, sahildeki pek çok cafe ve restoranıyla şehrin en önemli buluşma noktalarından biridir.
7. Alsancak Sevgi Yolu
2011 yılında hizmete açılmış olan Sevgi Yolu, Konak ilçesine bağlı Alsancak’ta yer alıyor. Palmiye ağaçlarının gölgesinde, sağlı sollu takı tezgâhlarının, kitapçıların, hediyelik eşya satan dükkânların bulunduğu trafiğe kapalı bu yol, son yıllarda İzmir’in en popüler yerleri arasında.
8. Kemeraltı Çarşısı
Tarihi 1600’lü yıllara dayanan Kemeraltı Çarşısı, Konak ilçesinde, Agora Ören Yeri ve Smyrna Antik Kenti’nin karşısında bulunuyor. İstanbul’daki Kapalıçarşı ya da Eminönü Çarşısı’na benzeyen çarşı, kurulduğu günden beri önemli bir ticaret merkezi konumunda. Dünyanın en eski çarşılarından biri olan Kemeraltı Çarşısı’ndan kendiniz ve sevdikleriniz için birer hediye alabilir, çarşı içinde yer alan hanlar, hamamlar, camiler, çeşmeler ve tarihi dükkânları gezerek tarihi atmosfere tanık olabilirsiniz.
9. Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası
Karşıyaka ilçesinde, bulunan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası, Bostanlı Deresi’nin körfeze aktığı noktada, 2016 yılında hizmete açılmıştır. Yapay bir tepe üzerinde ahşap bir platformdan oluşan teras, gün batımının en iyi şekilde izleneceği noktalar arasında.
Burası İzmir’e gitmeden önce en çok merak ettiğimiz noktalardan biriydi ancak ne yazık ki gördükten sonra biraz hayal kırıklığına uğradık. Mükemmel deniz manzarasına diyecek sözümüz yok ama yerlerdeki çöp, bira şişeleri ve çekirdek kabukları ülkece bize sunulan güzellikleri yok etme konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu bir kez daha gösterdi! Yiyeceğini içeceğini alan çöpünü orada bırakmış ve ardına bile bakmamış! Gene de güzel bir gün batımı seyreder giderim derseniz, Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası’nı İzmir gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
10. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İstiklal Caddesi’ni andıran bu cadde, Konak ilçesine bağlı Alsancak’ta yer alıyor. Trafiğe kapalı olduğu için geniş bir yürüme imkânı sunan cadde, aynı zamanda çok çeşitli cafe, bar, restoran, kitapçı ve mağazalarıyla şehrin en merkezi ve popüler buluşma noktalarından biri.
11. Basmane
İzmir’in en tarihi semtlerinden biri olan Basmane, Konak ilçesinde yer alıyor. İsmini bir zamanlar burada yaşayan Ermenilerin kurduğu matbaadan, yani basımhaneden alan Basmane, eski Rum evleri ve dini yapıları ile ünlü ve 20. yüzyıla kadar Yahudi ve Türk vatandaşlarının iç içe yaşadığı bir yer. Basmane Garı, Agora Antik Kenti, Oteller Sokağı, eski Rum ve Türk evleri, Yahudhane, sinagog, cami ve kilise gibi pek çok tarihi ve dini yapıya ev sahipliği yapan bu güzel semt, ne yazık ki zamanla evsizlerin, işportacıların ve seks işçilerinin uğrak yeri haline gelmiş ve eski nostaljik atmosferini günbegün yitiriyor. İzmir’de kaldığımız otel Basmane’ye çok yakındı ve gece nöbetçi eczaneden bir ilaç almamız gerekmişti. Dışarı çıktığımızda sokaktaki insanların profili, bize Basmane’nin gece hiç tekin olmadığını gösterdi. Gene de tarih kokan sokaklarını keşfetmek için Basmane’yi İzmir gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
12. Konak Pier
1867 yılında İzmir’de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş, sonrasında balık hali olarak kullanılmış olan yapı, günümüzde içinde mağazalar, yeme-içme yerleri ve sinema olan bir alışveriş merkezine dönüştürülmüş. Konak Meydanı ve İzmir Saat Kulesi‘ne yakın bir konumda olan bu yapıyı İzmir gezi rehberinize dâhil etmelisiniz.
EN POPÜLER MEKÂNLAR VE YEME-İÇME ÖNERİLERİ
İzmir, sokak lezzetleri, tarihî esnaf lokantaları, rakı-balık sofraları, ot ve yeşillik yemekleri konusunda Osmanlı-Türk mutfağı, Sefarad Yahudileri, Rumlar, Kırım Türkleri ve Balkan göçmenleri gibi çok çeşitli medeniyetlerin miras bıraktıkları yemek kültürü ile müthiş bir zenginliğe sahip. En sevdiklerimizi sizler için listeledik.
1. Alsancak Dostlar Fırını – Boyoz
İzmir denince akla ilk gelen yiyeceklerden biri, genelde kahvaltıda tüketilen boyozdur. Mayasız bir hamur işi olan boyoz, oldukça yağlı bir yiyecektir ve İzmirliler boyuzu genellikle haşlanmış yumurta ile birlikte tüketir. Son yıllarda oldukça popüler olan boyoz, adeta İzmir’in imza yiyecekleri arasında.
İzmir’de boyoz denince akla ilk gelen mekân ise Alsancak Dostlar Fırını. 1983 yılından beri sadece boyoz üreten bu fırında, her zaman taze ve çıtır çıtır boyoz bulabilirsiniz. Üstelik sade boyozun yanı sıra peynirli, zeytinli, ıspanaklı, patlıcanlı, pırasalı, tahinli, çikolatalı gibi çok fazla boyoz çeşitleri de var. Bilindiği gibi boyoz biraz yağlı bir hamur işi. Biz Alsancak Dostlar Fırını’na gittiğimizde o kadar çok boyoz yemiştik ki, midemizi bozup acaba korona mı olduk diye bütün gün kendimizi dinlemiştik. 🙂 İzmir’e gittiğinizde boyozu mutlaka Dostlar Fırını’nda yiyin.
2. Kumrucu Şevki – Kumru
Kumrucu Şevki’nin birçok şubesi var. Biz Alsancak’ta Pasaport İskelesi’nin hemen karşısındaki şubesinde yemeyi tercih ettik. Kumruları gayet bol malzemeli ve lezzetliydi. Kumrunuzu Pasaport İskelesi’ne ve muhteşem deniz manzarasına karşı yemek isterseniz, Kumrucu Şevki’ye gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz.
Özel olarak hazırlanmış susamlı sandviç ekmeğinin arasında sucuk, salam, sosis, peynir, domates gibi malzemelerle hazırlanan kumru, İzmir’e özgü yiyeceklerin başında geliyor. Kumru, pratikliği ve doyuruculuğu ile hem İzmirlilerin hem de İzmir’e giden turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir yiyecek.
3. Kokoreççi Asım Usta – Kokoreç
Yaygın olarak bilinen kokoreçten farklı olarak İzmir usulü kokorecin içinde domates ve biber bulunmuyor ve büyük dilimler halinde gayet sade bir şekilde servis ediliyor.
Yolunuz Çamdibi taraflarına düşerse, İzmir’de yiyebileceğiniz en lezzetli kokoreci bulabileceğiniz Kokoreççi Asım Usta’ya mutlaka uğramalısınız.
4. Çelebi Unlu Mamülleri – Bomba
İncecik bir hamurun içine bolca akışkan çikolata kreması konan ve sıcak olarak servis edilen bomba, son yıllarda sadece İzmir’in değil, tüm ülkenin en gözde tatlıları arasında. Akışkan çikolatasının görüntüsü bile inanılmaz iştah açıcı olan bomba tam bir diyet düşmanı. 🙂
İzmir’in meşhur bombasını yiyebileceğiniz en ünlü mekân Çelebi Unlu Mamülleri. Bu kadar ünlü olunca haliyle önünde uzun kuyruklar oluşabiliyor. Buraya gidecekseniz kuyrukta sıra beklemeyi göze almalısınız ama yediğiniz bombanın lezzeti beklediğinize kesinlikle değecek!
5. Sevinç Pastanesi
İzmirliler için adeta bir buluşma noktası olan Sevinç Pastanesi, aynı zamanda birbirinden lezzetli pasta, tatlı ve dondurmaları bulabileceğiniz çok eski bir mekân.
6. Taş Ev Cafe & Restaurant
Dario Moreno Sokağı’nda bulunan Taş Ev, simge binası, kırmızı panjurlarıyla kendinizi Avrupa’da hissedeceğiniz bir yer. Dario Moreno Sokağı’nı veya Tarihi Asansör’ü gezdikten sonra burada kendinize bir kahve molası verebilirsiniz.
7. Sokak Lezzetleri – Gevrek – İzmir Lokması
Gevrek, midye, İzmir lokması, söğüş, atom gibi birbirinden lezzetli sokak lezzetlerini bulabileceğiniz seyyar arabalar, İzmir’e gittiğinizde her köşede karşınıza çıkabilir. 🙂
Türkiye’nin her yerinde simit olarak bilinen gevrek, adını fırında uzun süre kalmasıyla oluşan gevrekliğinden almıştır. Bu isim İzmir ile öylesine özdeşleşmiştir ki, satıcıya simit almak istiyorum derseniz yüzünüze garip garip bakabilirler. 🙂 Gevreği İzmir’e gittiğinizde her köşe başında seyyar arabalarda ve fırınlarda bulabilirsiniz.
Yağda kızartılmış çıtır çıtır hamurun üzerine şerbet ve tarçın dökülerek hazırlanan İzmir Lokması, her ne kadar Türkiye’nin her yerinde yaygın olarak bilinse de, İzmir’e özgü bir tatlıdır. İzmir lokması, İzmir’in vazgeçilmez sokak lezzetleri arasında.
KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
Bu bölümde İzmir’in şehir merkezinde gezilecek yerlerin ve mekân önerilerimizin konumlarını paylaşıyoruz. Google Maps® konum listesini kendi hesabınıza buradan ekleyebilir, özelleştirdiğimiz harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Biz kendi gezdiğimiz sıraya göre bir rota oluşturduk. Bu rotayı kullanarak, zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Seyahatiniz sırasında toplu taşımayı kullanarak merkezdeki bütün bölgeleri gezebilirsiniz. Eğer aracınız ile gezeceksiniz çok fazla park sorunu da yaşamayacaksınız. Özellikle şehirde yürüyerek keşfetmeyi seviyorsanız bir çok alanda park yeri bulmanız mümkün. Sizler için belirlediğimiz park alanlarına da harita üzerinden ulaşabilirsiniz.
Haritada gezinmek için harita penceresine tıklayınız.
Konumlara ve mobil cihazdan kolay erişim için hazırlamış olduğumuz linklere, cihazınızda sahip olduğunuz uygulamaya göre aşağıdaki ikonlar üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. (Google Maps®, Yandex.Maps®, Apple Maps® ve Yandex.Navigator®)
GEZİLECEK YERLER
MEKÂNLAR
KONAKLAMA
Tarihi, yemekleri, kültürü, canlılığı ve muhteşem deniz manzarasıyla ünlü güzel İzmir’imizi bizim gözümüzden anlatmaya çalıştık.
Herkese İzmir’de keyifli bir gezi dileriz.
Sevgiler!