Özel Araç İle Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Biz hem yurt içinde hem de yurt dışında bir yere giderken uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçlarından ziyade araba ile yola çıkmayı tercih ediyoruz. Bu sayede hem eşsiz manzaralara tanık oluyor hem de dilediğimiz yerde mola vererek manzaraların ve yolun tadını çıkarıyoruz. Bu bizi özgür hissettiriyor. Bu yazımızda da bizim gibi düşünüp araç ile yurt dışına ilk defa çıkacaklar için yapılması gereken hususları paylaşacağız.

1. Sınır kapılarından geçiş sırasında araç sahibinin mutlaka araç içerisinde bulunma zorunluluğu vardır. Türkiye’den çıkış esnasında araç ruhsat bilgisi pasaportunuza işlenmekte ve sonraki sınır geçişlerinizde sizden talep edilmemektedir.

Eğer size ait olmayan bir araçla yolculuk yapacaksanız, noterden araç sahibinin size mutlaka “aracı ile yurt dışına çıkabileceğinize dair” vekalet vermesi gerekmektedir. Vekaletname alırken araç sahibi, vekaleti alacak kişi, ruhsat ve kimliklerin ibraz edilmesi yeterlidir.

Vekaletname
Vekaletname Örneği

Vekaletname ile araç kullanım durumunuz var ise Seyahat Dokümanları bölümünde paylaşmış olduğumuz Permission Letter dokümanını hazırlayıp yanınızda bulundurmanızda fayda var. Vekaletnamenin İngilizce yeminli tercümesi ve yeniden noter tasdiki maliyetli olacağı için, bu doküman araç sahibinin sorgulanacağı durumlarda işinize yarayacaktır.

2. Yeşil sigortanızı yaptırmadan çıkış yapmayın. Yeşil sigorta ile ilgili detaylı bilgiye Yeşil Sigorta yazımızdan ulaşabilirsiniz.

3. Mevcut kasko poliçenize yurt dışında kullanım teminatını mutlaka ekletin. Kasko poliçeleri siz talep etmediğiniz durumlarda yurt içi hasarları karşılayacak şekilde düzenlenmektedir. Yurt dışına çıkmadan önce, yurt dışına çıkacağınız tarihleri ve ziyaret edeceğiniz ülkeleri sigorta acentenize bildirerek cüzi bir ücret karşılığında yurt dışında kullanım teminatını kasko poliçenize ekletebilirsiniz.

4. Kasko-Trafik Sigortası poliçelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun.

5. Aracınızda en az bir adet kaza tespit tutanağı bulundurun. En az bir adet İngilizce kaza tespit tutanağı edinmenizde fayda var. Çıktı alabileceğiniz boş kaza tespit tutanağına Seyahat Dokümanları bölümünden ulaşabilirsiniz.

6. Geçiş yapacağınız ve e-vignetta uygulaması olan ülkeler için vinyetinizi online olarak almanızda fayda var. Çıktısını ve ödeme belgesini yanınıza almayı unutmayınız. Detaylar için Vinyet bölümümüzü inceleyebilirsiniz.

7. Seyahat edeceğiniz şehirlerde Avrupa Düşük Emisyon Bölgeleri var ise ve bu bölgeleri önceden öğrenmekte fayda var. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bölgelere girmek zorunda kalacaksanız ilgili ülke regülasyonları doğrultusunda etiket almayı unutmayınız.

8. Trafik setinizin eksiksiz olduğundan emin olun.

9. Aracınızda halojen aydınlatma elemanları bulunuyor ise yedek bir set edinin. Ziyaret edeceğiniz ülkelerde regülasyonlar sebebi ile zorunlu olabilir. Her halükarda patlayan bir lambanızı değiştirmek istediğinizde hızlı ve ekonomik bir çözüm olarak yedekte setinizin bulunması avantajlı olacaktır.

10. Aracınızda en az bir adet sarı yelek bulundurun. Torpido gözünde ya da kapı ceplerinde bulundurmanızda fayda var. Kolay erişebilir bir yerde olmalı.

11. En az bir adet lastik tamir kiti bulundurun. Bunun yanı sıra mevcut yedek lastik ve lastik değişim setlerinizi (kriko-bijon anahtarı) kontrol edin.

12. Aracınızın bakımlarını mutlaka yaptırın. Özellikle kat edeceğiniz yol miktarını göz önünde bulundurun.

13. Kış döneminde yolculuk yapıyorsanız, kış lastikleriniz olmadan çıkış yapmayın. Avrupa’da binek araçlarda zorunlu kış lastiği uygulaması mevcuttur. Uygulama periyotları ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte olup ortalama Ekim-Mayıs ayları şeklinde genellenebilir. Geçiş yapacağınız ülkelerin regülasyonlarını incelemenizde fayda var. Kış lastikleri ve regülasyon ile ilgili detaylara Michelin web sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

14. Çevrim dışı navigasyon hazırlayın. Biz araç üzerinde iGo navigasyon (Güncel Avrupa haritaları ile birlikte), mobilde HERE WeGo ve Google Maps çevrim dışı haritaları kullanıyoruz. (Alternatif olarak şehir içerisinde yürürken Maps.me (Open Street Maps ile entegre) kullanabilirsiniz.)

15. Yanınızda bozukluk Euro ya da Leva (Bulgaristan üzerinden çıkacaksanız) bulundurun. Aracınızın ilaçlanması sırasında sınır kapılarında mutlaka talep ediliyor.

16. Yanınıza alacağınız ilaçlar varsa, sınır kapılarında aracınızın aranması ihtimaline karşılık ilaçlarınızın reçetesini hem Türkçe hem de İngilizce olarak yanınızda bulundurun. Hazırladığımız İngilizce reçeteye Seyahat Dokümanları bölümünden ulaşabilirsiniz.

17. Aracınızda çok fazla eşya, yiyecek-içecek, teknolojik ürün bulundurmayın. Aracınızın içi ve bagajı olabildiğince düzenli görünsün. Yurt dışında satışının yapılacağı düşüncesi ile, olması gerekenden fazla eşya götürdüğünüzde sınır kapısı polisleri tarafından aranabilirsiniz. Hatta polis gözümüzün önünde önümüzde bekleyen aracın reçellerine kadar arayıp hepsini çöpe atmıştı. Tabi bunda güvenlik endişesi de var ve bizce doğru bir uygulama. O yiyeceklerin içinde yurt dışına uyuşturucu çıkarmak isteyen epey kişi olabiliyor. Sınır kapılarında ne yazık ki aracını ağzına kadar dolduran insanların aranması nedeniyle çok sıra bekleniyor. Siz en iyisi bizim gibi sade olun ve bir sırt çantası ve bir valizle yola çıkın. 😊

18. Yanınızda kişi başı 2 paketten fazla sigara bulundurmayın. Sınır girişlerinde polis fazla sigaralarınıza el koyabilir.

BONUS: Avrupa bölgesi için Going Abroad uygulaması üzerinden trafik kuralları ve zorunluluklar hakkında ipuçlarını edinebilirsiniz.

Herkese sınırlardan kolay geçişli, bol eğlenceli yolculuklar dileriz.

Sevgiler!

12 thoughts on “Özel Araç İle Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

  1. Merhaba, sınırı geçmek için bir arkadaşımın aracını ödünç almakla ilgili bir soru sorabilir miyim?

    1. Bir noterden vekaletname ve bir sigorta şirketinden yeşil kart aldım. Bu arada Yeşil Kart Sigorta 9 No’lu sigortalının veya sigortalının isim ve adresi benim adım değil araç sahibinin ismi ile yazmaktadır, tekrar kendi adıma değiştirmem gerekir mi?

    2. İngilizce’ye çevrilmiş bir vekaletname hazırlamanın iyi olduğunu söylediniz, bunun da noter tasdikli olması gerekiyor mu? Veya yüklediğiniz forma bir arkadaşımın imzasını alabilir miyim?
    Türkiye sınırındaki görevlilere sorduğumda benim hazırladığım noter tasdikli Türkçe vekaletname ile sınırı geçmemde bir sakınca olmadığını söyledi. Ancak, Arnavutluk gibi diğer ülkelerin sınırlarını geçerken de Türk vekaletnamesinin geçerli olup olmayacağı konusunda endişeler var.

    3. Yeşil kart sigortasına başvururken Toyota Hi lux kamyon sınıfına giriyor mu? Aldığım Yeşil Araba kategorisinde A (genel araç) olarak sınıflandırdım ve tır ücreti aldım. Ancak araç kayıt kartı bunun bir kamyon olduğunu söylüyor, bu yüzden hangi oranların geçerli olduğunu merak ediyorum.

    Uzun makaleyi okuduğunuz için teşekkürler. Umarım her zaman mutlu olursun.

    1. Merhabalar,

      Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

      1. Sorunuz için, sigortaların her zaman araç sahibi (ruhset bilgilerine göre) yapılması gerekiyor.

      2. Normal şartlarda, siz gümrükten çıkış yaparken, araç vekaletname ile sizin pasaportunuza işleniyor. Sonraki gümrüklerin tamamında paraportunuzu verdiğinizde aracı görebiliyorlar. Bu sebeple bir daha sorgulanmıyor. Bu sebeple muhtemelen bir daha sizden vekaletname istenmeyecektir. Olası bir sorgu ile karşılaşmanız durumunda bahsettiğim gibi ingilizde bir permission letter hazırlamanızda fayda bulunuyor. Dilerseniz noterden de tastiklettirebilirsiniz. Fakat ben noter tastiğine ihtiyaç olacağını düşünmüyorum.

      3. Aracın ruhsat sınıfında ne ise ona göre yeşilkart sigortası düzenlemeniz uygun olacaktır. Örneğin minivan araç, Avrupa’da 3.5 ton altı olduğu için otomobil ile benzer kullara tabi. Fakat ruhsatta kamyonet geçtiği için kamyonet sınıfında sigorta poliçesi düzenleniyor. Hilux kamyonet ise kamyonet, kamyon ise kamyon sınıfında poliçe düzenlenmeli. Olası bir kaza/hasar durumunda sorunla karşılaşabilirsiniz. Bunu düzelttirmenizi öneriyorum.

      Ayrıca sorularınızı bize instagram hesabımız Yoldarock üzerinden de yöneltebilirsiniz.
      Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.

  2. Merhaba..
    Bir sorum var.. Birkaç yıl önce arabamla Yunanistan üzerinden Ohri’ ye gittim. Otobanlarda gişelerde nakit ödeme yaparak geçtim. Vinyet soran, eden olmadı.. Ayrıca ücretsiz devlet yollarını da keşfedemedim veya ben kaçırdım, bilmiyorum.. sorum şu.. Vinyet denilen biletler ücretli otobanların dışında mı kullanılan bir şey mi? Ücretsiz yollar için Vinyet alma zorunluluğu var mı?
    selamlar..

    1. Merhaba,
      Vinyet uygulaması bazı ülkelerde kullanılıyor. Yunanistan’da yollar Türkiye’deki gibi. Otoyol dışında da herhangi bir ücret ödemiyorsunuz fakat yol kaliteleri bizdeki kadar iyi değil bu yolların. Bu yollar için viyet zorunluluğu bulunmuyor.

      Bazı ülkelerde otoyolları kullandığınızda vinyetinizin olması gerekiyor. Aksi durumda cezai işlem uygulanıyor. Örneğin Avusturya’da otoyollarda vinyetli geçiş yapıyorsunuz fakat bazı özel yollarda ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. Detayları ve vinyet kullanılan ülkeleri Vinyet Nedir? yazımızda detaylı olarak açıklamaya çalıştık. Ayrıca sorunuz olursa çekinmeden sorabilirsiniz. İyi seyahatler dileriz

  3. Merhaba,

    Araç ruhsatı annemin üzerinde kayıtlı, tek başıma sadece Bulgaristana gidibilmem için notere gidip vekalet verdi bana. Sorum şu, sınırı geçerken annem yanımda olmadığı için vekalet isteyeceklerdir, burda problem yok, merak ettiğim sınırı geçtikten sonra Bulgaristan içinde polis beni durdurursa vekaleti göstermem bir anlam ifade edecek mi ? Çünkü vekalet türkçe, bu vekaleti acaba notere gidip yeminli tercüme yapsam yerinde mi olur ? Yoksa ben sınırı geçtiğim için (yani bir problem olsaydı zaten sınırda problem olurdu ) Bulgaristan içi kontrole takılırsam sorun etmiyeceklermidir ? Tercüme yaptıracaksam bu herhangi bir tercüme bürosunda mi yoksa ille noter tasdikli yeminli tercümesi mi olması gerekiyor ?

    1. Merhaba, siz aracı çıkarttığınızda gümrük üzerinden araç çıkışı yaptığınız sizin pasaportunuza işleniyor. Fakat bu işleme ilişkin detayı çevirme yapan polis doğrudan göremeyecektir.
      Normal şartlarda polis bu durumu sorguladığında ve siz ona durumu anlattığınızda bir sorun olacağını düşünmüyorum. Önerim https://www.yoldarock.com/seyahat-dokumanlari/ bölümünde paylaştığımız İnglizce Permission Letter hazırlamanız olacaktır. Aracı kullanmanıza ilişkin izni izah edebilmeniz için noter onayındaki imza ile aynı imza olduğunu ve izninizin olduğunu anlatmanız yeterli olacaktır. Bir problem ile karşılaşacağınızı düşünmüyoruz.

      Aracı yurt dışına çıkartmaya ilişkin iznin resmi olmasını istiyor iseniz, yeminli tercümeyi apostil ettirmeniz gerekir. Bu durum zahmetli ve maliyetli olacaktır. İhtiyacınız olacağını düşünmüyoruz.

      Çevirmelerde daha çok yeşil sigorta, ehliyet ve vinyet sorgusu yapılıyor. Vinyeti yola çıkmadan https://web.bgtoll.bg/ üzerinden almanızı öneriyoruz. Bir çıktısını mutlaka yanınızda bulundurun.

      İyi yolculuklar dileriz.

  4. Merhaba
    Kazakistan’dan bir müşterimiz Türkiye’ye gelecek buradan araba kiralayıp balkan ülkelerini gezmek istiyor. Kiralama firmaları sorun çıkaracağı için kendi şirketimiz aracımızı vekaletle verebilir miyiz? Kendisi kazak vatandaşı olduğu için sorun çıkar mı ?
    böyle bir işlem yapıp ülkemizden araçla çıkabilir mi ?

    Teşekkürler

    1. Merhabalar,

      Siz vekaletname düzenlediğinizde bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Vekaletname sırasında kişi Türkçe bilmiyor ise yeminli tercüman gerekecektir. Araç Türkiye’den çıktıktan sonra bir sorun oluşmayacaktır. Ek olarak İngilizce Permission Letter hazırlamanız faydalı olur tabiki.

      Gümrükte araç çıkışı vekaletname ile birlikte o kişiye tanımlanacaktır. Bu konu hakkında kesin bilgi için Gümrük Ticaret Bakanlığından bilgi almanız daha doğru olacaktır. Dün sabah Kapıkule’den çıkış yaptık, daha önce iletişime geçmiş olsaydık kapıda gümrük memuruna sorabilirdik 🙁

  5. Merhaba Yazınızı okudum aklıma takılan bir soru oldu.

    Şirket aracı ile çıkış yapıldığında vekaletname alınacak peki bunun aslı olması zorunlumu çünkü şirketim izmirde personel istanbulda fiziki olarak ulaştırmak güç.

    Teşekkürler

    1. Merhaba,
      Vekalet aslı olmadan gümrükte işlem yapmayacaklardır. Noter üzerinden uzaktan vekaletname vermeyi ya da kargo ile ulaştırmayı deneyebilirsiniz.

  6. Merhaba, Hamzabeyliden Bulgaristan tarafına geçeceğim.. Fiat Fiorino kapalı kasa hususi taraftan mı geçer yoksa TIR sırasına mı girmeli? TIR kuyruğuna girmeden hızlı geçiş sistemi var mı TIR sırası tarafında,malum bazan 10 km TIR kuyruğu..Araç n1 sınıfı ruhsata kayıtlı . Bu tarz araçlar için sınıra yakın sıra numarası verilen yer var dediler hızlı geçiş (3-4 saat) ama kimse de bilmiyor.Teşekkürler.

    1. Merhaba, Hamzabeyli üzerinden hiç geçiş yapmadık. Fakat N1 sınıfı olsa da kapılarda standart araçların çıkış yaptığı bölümden çıkış yapabilirsiniz. Biz N1 sınıfı araç ile çıkış yapıyoruz. Şimdiye kadar geçtiğimiz bütün kapılarda TIR sırasında N1 sınıfı araç görmedik.
      Gümrüğe tabi ürün taşıması yapmıyorsanız bir sıkıntı olmayacaktır.
      Eğer Hamzabeyli için özel bir uygulama var ise de en kötü senaryoda kapıdan hızlıca geri dönüş yapabilirsiniz. Dediğim gibi, gümrüpe tabi ticari mal taşımıyorsanız zaten direk geçiş yapabilirsiniz. Genellikle Hamzabeyliden TIR çıkışı daha fazla. Bu sebeple çıkışlarımızda tercih etmedik şimdiye kadar. Normal araç çıkışının da olduğunu biliyoruz. N1 sınıfında bir sorun olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir