Selçuk – Şirince Gezi Rehberi: Selçuk – Şirince’de Gezilecek Yerler, Mekânlar ve Yeme-İçme Önerileri
İzmir’e 82 km uzaklıkta bulunan Selçuk, İzmir-Aydınyolu üzerinde, Ege Bölgesi’nin batısında ve İzmir’in güneyinde yer alıyor. Her ne kadar Selçuk dendiğinde akla sadece Efes Antik Kenti gelse de, burası 9000 yıllık tarihiyle Prehistorik, Bizans, Arkaik, Roma, Helenistik Dönem, Selçuklu ve Osmanlı dönemi kalıntılarına ev sahipliği yapan büyülü bir yer.
Neresinden başlasak, nasıl anlatsak bilemediğimiz bu tarihi ve kültürel açıdan zengin bölgeyi gezmek için bize göre 2-3 gün ayırmanız gerekiyor. Bu yazımızda Selçuk’un merkezindeki ve Şirince’deki gezilecek yerleri anlatmaya çalışacağız. Tamamen farklı bir tartışmanın konusu olan Efes Antik Kenti yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂
Bu arada yazımıza geçmeden önce hemen uyarmak isteriz; Hem Selçuk’ta hem de Şirince’de otopark sorunu yok hatta fazlasıyla otopark mevcut ancak tüm otoparklar belediyeye ait işletmelerin tekelinde ve son derece fahiş fiyatlarla hizmet veriyorlar. Bu nedenle Selçuk’a giderken yanınızda mutlaka nakit para bulundurun.
Hadi gelin, Selçuk’u birlikte keşfedelim!
İÇERİK
EN POPÜLER YERLER
1. Ayasuluk Kalesi
Selçuk gezinize hemen merkezde bulunan Ayasuluk Tepesi’nden başlayabilirsiniz. Burada Ayasuluk Kalesi ve St. John Bazilikası yer alıyor.
Ayasuluk Tepesi, Efes’in ilk yerleşim yeri olmasıyla biliniyor. Tepede yer alan yapılardan biri, Selçuk Kalesi olarak da bilinen Ayasuluk Kalesi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait olan bu kale, Selçuk’un her yerinden görülebilen çok ihtişamlı bir yapıya sahip. Kalenin 15 kulesi ve 2 kapısı bulunuyor. Ayrıca hisar içinde Kale Camii, kale hamamı, sarnıç gibi yapılar da var.
2. St. John Bazilikası
St. John Bazilikası, Efes’te Artemis Tapınağı’ndan sonra yapılan en büyük dini yapı olma özelliğine sahip. Hz. İsa’nın en genç havarisi ve aynı zamanda İncil’in yazarlarından Aziz Yuhanna (St. John Theologos) mezarı ve üzerine yapılan bazilika Selçuk gezilecek yerler listesindeki en değerli yerlerden biri. Bu yapının altında St. John’un mezarının bulunduğuna inanılıyor. Bu alanda St. John adına dikilen bir de anıt var. Orta Çağ’dan itibaren Hıristiyanların ibadet mekânı haline gelmesiyle ayrı bir öneme sahip.
3. Artemis Tapınağı
Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş olan tapınak M.Ö. 550 yıllarında yapılmıştır. Tamamen mermerden inşa edilen tapınak, dünyanın yedi harikasından biridir. Ne yazık ki günümüze kadar tapınağın yalnızca temel kalıntıları ve mermer bir sütunu ulaşabilmiştir. Ayasuluk Kale’sinin güney eteklerinde bulunan tapınak kalıntılarını Selçuk gezi listenize mutlaka dahil etmelisiniz.
4. İsa Bey Camii
1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan cami, Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir. 19. yüzyılda kervansaray olarak da kullanılan camide zengin süslemeler ve çiniler bulunuyor.
5. Meryem Ana Evi
Selçuk’a 7 km uzaklıkta bulunan Meryem Ana Evi, Bülbüldağı‘nda yer alan Katolik bir mabet yeridir. İsa’nın annesi Meryem’in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiğine ve cennete alınışına kadar bu evde yaşadığına inanıldığı için burası özellikle Katolikler için oldukça önemli. Meryem Ana Evi, haftanın 7 günü ziyarete açık. Giriş ücretli ve Müzekart geçmiyor.
6. Yedi Uyuyanlar Mağarası
Rivayete göre Hristiyanlığın resmi din olarak kabulünden önce, putperestlerden kaçarak Panayır Dağı eteklerine sığınan yedi genç, burada uykuya dalmış. İki yüzyıl sonra uyandıklarında ise Hıristiyanlığın resmi din olduğunu görmüşler.
Günümüzde Yedi Uyuyanlar Mağarası’nın Tarsus’ta ya da Afşin’de bulunan mağara olduğu kabul edilirken, Hıristiyan dünyası Selçuk’taki bu mağarayı benimsemiştir. Yapılan kazılarda burada bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuştur. Mağarayı Selçuk gezinize mutlaka dahil etmelisiniz.
7. Şirince
Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü, Selçuk merkeze 8 km uzaklıkta olan adı gibi şirin mi şirin bir köy. Selçuk merkezine göre oldukça yüksek bir yerde olan köye dağ yolları arasından çok güzel manzaralar eşliğinde gidiliyor. Şirince Köyü, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacağı sanılan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle o dönemlerde epey dikkat çekmişti. Bu olaydan sonra popülaritesi giderek artan Şirince, şaraplarıyla da tüm Türkiye’de ve hatta dünyada oldukça meşhur.
Şirince’nin bu denli popüler olması sanki son zamanlarda burayı biraz sunileştirmiş. Örneğin, esnafın çoğu satış yapmak için köye dışarıdan geliyor. Yani yerlisi değil. Ya da bir zamanların aile konakları ve taş evleri şimdilerde cafe, restoran ya da otel olarak hizmet veriyor. Köyün güzelliğine, insana hissettirdiği güzel duygulara diyecek sözümüz yok ama popülerleşen yerlerin kaderi hep böyle olmak zorunda mı?
Şirince’de yapılacak en iyi aktiviteler, mis gibi doğa eşliğinde güzel köy kahvaltıları yapmak, eski Rum evleriyle donatılmış parke taşlı sokaklarda kaybolmak ve Şirince’ye özgü meyve şaraplarından tatmak! Burada kavunlu, şeftalili, çilekli, elmalı, muzlu gibi pek çok çeşitte meyve şarabı var. Fakat son yıllarda meyve şaraplarının ünü alıp başını gidince burası adeta bir şarap ticaret merkezine dönüşmüş. Sokaklarda şaraplarını satmak ve müşteri çekmek için şarkı söyleyenden, mâni okuyana, onlarca satıcı var. Hatta bazıları küçükken dondurmayı vermemek için bizi kızdıran Maraş dondurmacıları gibi yapışıp, şarabı satmadan bırakmıyor. 🙂 Meyve şarabı deneyimlemek için belki bir-iki tane alabilirsiniz ancak bizce İzmir’de şarap, Urla Bağ Yolu’ndan alınmalı.
Aziz John Baptist Kilisesi, Nesin Matematik Köyü, Tiyatro Medresesi ve Aziz Dimitrios Kilisesi Şirince’ye gittiğinizde gezebileceğiniz diğer yerler.
EN POPÜLER MEKÂNLAR VE YEME-İÇME ÖNERİLERİ
1. Şişçi Yaşar’ın Yeri (Selçuk)
Selçuk, çöp şişleri ile ünlü bir ilçe. Şişçi Yaşar da çöp şişleri ve yayık ayranları ile ünlü bir çöp şişçi. Son derece salaş olan bu mekânı Covid-19 döneminde tercih etmekle doğru bir şey mi yaptık bilmiyoruz ama çöp şişleri çok lezzetliydi. Sadece porsiyonları biraz küçük. Yine de Selçuk’a gitmişken çöp şiş yemeden dönmek istemiyorsanız uğramanız gereken mekânlardan biri.
2. Ömür Çöp Şiş (Selçuk)
Selçuk adeta bir çöp şiş cenneti. 🙂 Ömür Çöp Şiş, Selçuk’a gittiğinizde çöp şiş yemek için alternatiflerinizden biri olabilir. Yemyeşil bahçesinde yemek yiyebileceğiniz mekânın çöp şişleri oldukça lezzetli.
3. Artemis Restaurant & Winehouse (Şirince)
Şirince’nin en güzel manzarasına sahip bu mekân ödüllü kahvaltısı ile ünlü. Tulum peyniri, ezine peyniri, kaşar peyniri, tereyağı, yeşil zeytin, siyah zeytin, petek bal, kaymak, yumurta, 4 çeşit reçel, söğüş tabağı, acuka, tahin pekmez, yoğurtlu kuru biber, çökelekli biber, ev usulü kızartma, çikolata kreması, karpuz, lavaş, köy ekmeği, pişi, sınırsız çay gibi çeşitlerin olduğu kahvaltısı gerçekten çok lezzetli ve doyurucuydu. Hatta doyduğumuz için çoğu çeşidi deneyemedik bile. Mekânda aynı zamanda kendi yaptıkları meyve şarapları da var. Şirince’nin mükemmel doğası eşliğinde yapacağınız güzel bir kahvaltı için mutlaka gitmelisiniz.
4. Şirincem Restaurant (Şirince)
Samimi bir aile işletmesi olan mekân, manzaralı bahçesi ve uygun fiyatlarıyla Şirince’ye gittiğinizde tercih edebileceğiniz yerlerden biri. Aynı zamanda pansiyon hizmeti de bulunan mekânda hem güzel yemekler yiyebilir, hem de uygun fiyata konaklayabilirsiniz.
5. Üzüm Cafe (Şirince)
Şirince’nin en nezih, en sessiz-sakin mekânı açık ara Üzüm Cafe. Şirince’ye gittiğimizde sokaklar öylesine kalabalıktı ki, Üzüm Cafe’ye girdiğimizde ohhh be! demiştik. 🙂 Cafenin yemyeşil bahçesinde yorgunluğunuzu atabilir, kendi ürettikleri şaraplarından tadabilirsiniz.
KONUMLAR VE ULAŞIM ÖNERİLERİ
Bu bölümde Selçuk İlçesi ile Şirince Köyü’nde gezilecek yerlerin ve mekân önerilerimizin konumlarını paylaşıyoruz. Google Maps® konum listesini kendi hesabınıza buradan ekleyebilir, özelleştirdiğimiz harita detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Biz kendi gezdiğimiz sıraya göre bir rota oluşturduk. Bu rotayı kullanarak zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
Haritada gezinmek için harita penceresine tıklayınız.
Konumlara ve mobil cihazdan kolay erişim için hazırlamış olduğumuz linklere, cihazınızda sahip olduğunuz uygulamaya göre aşağıdaki ikonlar üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. (Google Maps®, Yandex.Maps®, Apple Maps® ve Yandex.Navigator®)
GEZİLECEK YERLER
MEKÂNLAR
Her bir köşesi tarih kokan, gittiğinizde zamanda yolculuk yapmış gibi hissedeceğiniz Selçuk’u ve adeta bir masal diyarı olan Şirince Köyü’nü bizim gözümüzden anlatmaya çalıştık.
Herkese Selçuk’ta keyifli bir gezi dileriz.
Sevgiler!